Gabonatárolás technológiai berendezései
szállítóeszközök, tisztítók...


Magszállító eszközök, berendezések.
A magszállítás eggyik fő követelménye, hogy csökkentsük a szemtörést, és az ezzel járó por keletkezését. Természetessen hagyományos körülmények között a szemtörésből adódó szemveszteséget nem lehet megszüntetni, csak a tervezés során az adott körülményekhez képest a legkisebbre redukálni. Ezt szemelőtt tartva ajánljuk a teljesség igénye nélkül az álltalunk forgalmazott gabonaszállító eszközöket és berendezéseket.


Szállítócsigák, garatoscsigák. A magszállítás legismertebb és legegyszerűbb eszközei, bekerülési költségük olcsó. Az ömleszetett áruk rövidtávú továbbítására alkalmassak. Egyszerűségüknek köszönhetően kivállóan alakmazhatók automatizált rendeszerekben.

Garatrédlerek. A betonból vagy fémből kialakított fogadó garatokba elhelyezhető speciális láncos szállítóeszközök, amely a termény egyenes irányú továbbítására alkalmas. Az igényelt technológiáknak megfelelően több változatban is készülnek, vannak egyszerűbb részben nyitott, vagy a diffúz kiporzást legkisebb mértékre csökentő változatok, vagy akár íves végződésű típusok is, amellyel kiküszöbölhető az aknák használata. Ezeket a berendezéseket úgy tervezik, hogy minél kisebb legyen a szállítás közbeni mechanikai ráhatás a szállítandó anyagra, és ezáltal felelnek meg leginkább a gabonaipar magasabb minőségi követelményeinek. A lánc és a kaparóelemek edzett kopásálló acélból készülnek, valamint a csúszófelületek kopásálló anyaggal vannak megerősítve.

Láncos szállítók, rédlerek. Az ömleszett áruk egyenes vagy enyhén emelkedő irányú szállítására alkalmas gépek. Zárt, teljessen kiporzásmenetes automatizált rendszerekben jól alkalmazahtó berendezések. Készülhetnek teljessen egyenes vagy ívelt végződésű taggal, amely megoldással kiküszöbölhető az aknák használata. Ezeket a berendezéseket úgy tervezik, hogy minél kisebb legyen a szállítás közbeni mechanikai ráhatás a szállítandó anyagra, és ezáltal felelnek meg leginkább a gabonaipar magasabb minőségi követelményeinek. A lánc és a kaparóelemek edzett kopásálló acélból készülnek, valamint a csúszófelületek kopásálló
anyaggal vannak megerősítve.

Serlegesfelhordók. Az ARAJ PKA típusú serlegesfelhordókat gabona, pellet-, vetőmag-, biomassza és más ömlesztett anyagok szállítására tervezték. A berendezések használhatók a kisgazdaságoktól az ipari felhasználókig, a gabontárolás a malomipar területén, az olajsajtoló malmokokon keresztül a biomassza üzemekig. A serlegesfelhordó és alkatrészei horganyzott acélból készülnek, amelyek csavarkötésekkel vannak összeillesztve. A serlegesfelhordók szalagjai nagy szakítószilárdságú EP630-tól EP800-as minőségű anyagból készülnek. A serlegesfelhordó kanalai sajtolt 1,5-2,0mm es acélból készülnek. Az emelőberendezés nagy surlódásnak kitett alkatrészei kopásálló anyagokból készülnek. Mivel a felvonók nagy igénybevételnek vannak kitéve a hajtáselemeket a világ egyik legmegbízhatóbb rendszere a NORD szállítja. A robosztus ipari tervezés biztosítja a berendezések megbízható biztonságos és hosszútávú mőködését.

Pneumatikus termény szívó-fúvó berendezések. Ömlesztett áruk továbbítására alkalmas berendezések, gyors és akár nagyteljesítményű rakodást tesznek lehetővé. Kivállóan alkalmazhatók pótkocsikról egyszerű garatból, vagy akár a egyenletes felületű sík terepről is az áru felszedésére és továbbítására, terménytároló silók, raktárak gabonaszállító eszközök megtöltésére, és akár telephelyen belüli terménymozgatásra, átrakásra.

A tisztítóberendezések. A betakarított szemestermény tartalmazhat szennyeződéseket, idegen magvakat, sérült vagy fejletlen szemeket. Ezért a kezelés, szárítás vagy betárolás előtt tisztítani kell azokat. A tisztítás technológiája és intemzitása nagyban függ a magok későbbi felhasználási területétől, de alapjában kettő tisztítási technológiát különböztetünk meg. Az első az előtisztítás folyamata, amely a legszükségesebb és nem kerülhető meg, bármilyen szemesterménnyel végzendő munka előtt a nagyobb szennyeződéseket, valmaint a port el kell távolítani a terményből. A második az utótisztítás folyamata amely technológiája függ a termények későbbi felhasználási területétől.
   

 

 

 

 


Kezdőlap